ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ “ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗΣ”

 

Απάντηση στο πρόσφατο δημοσίευμα της Θεσπρωτικής, με τίτλο «Τι θα γίνει με την αστική συγκοινωνία στην Ηγουμενίτσα;» απέστειλε η Διοίκηση του ΚΤΕΛ Ν. Θεσπρωτίας.

Στην απάντηση, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΤΕΛ κ. Νάκος Ευάγγελος, αναφέρονται τα εξής:

«Σε απάντηση της από 06/07/2017 δημοσίευσης άρθρου της εφημερίδας «Η Θεσπρωτική» με θέμα «Τι θα γίνει με την αστική συγκοινωνία στην Ηγουμενίτσα» , σας κάνω γνωστό ότι το οι τιμές του κομίστρου στις υπεραστικές επιβατικές γραμμές των Κ.Τ.Ε.Λ. με βάση τους χιλιομετρικούς συντελεστές κομίστρου , ανά χιλιόμετρο και επιβάτη , καθώς και οι τιμές των εισιτηρίων των αστικών γραμμών που εκμεταλλεύονται τα υπεραστικά Κ.Τ.Ε.Λ. καθορίσθηκαν με την β-69088/4971/15/12-11-2015 απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, συνεπώς για τις αστικές γραμμές που εκμεταλλεύονται τα λεωφορεία των Υπεραστικών Κ.Τ.Ε.Λ. , το εισιτήριο διαμορφώνεται , συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ σε 1,80 ευρώ .

Το Διοικητικό συμβούλιο του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας , όμως κατόπιν αποφάσεων του παρέχει την δυνατότητα στο επιβατικό κοινό την έκπτωση του αντιτίμου εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες Δρεπάνου κατά 25% και την δυνατότητα σε όλες τις ενδονομαρχιακές γραμμές την μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών με έκπτωση 25%, στις διανομαρχιακές γραμμές έκπτωση 20% στις τιμές εισιτηρίων με επιστροφή. Επίσης παρέχει έκπτωση των εισιτηρίων στις εξής κατηγορίες:

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ έκπτωση 25% επί των ισχυουσών τιμών στις διανομαρχιακές γραμμές Αθήνας, Θεσσαλονίκης ενώ γραμμή Ιωαννίνων και Λευκάδα ισχύει έκπτωση 15%

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ KAI ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ έκπτωση 50 % σε όλες τις διανομαρχιακές γραμμές ανεξαρτήτου τόπου κατοικίας και τόπου σχολής.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ Ι.Ε.Κ. έκπτωση 25 % σε όλες τις διανομαρχιακές γραμμές .

ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 1-6 ετών δωρεάν μεταφορά .

ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 6-12 καταβάλουν το 50% επί της κανονικής τιμής του εισιτηρίου σε όλες τις διανομαρχιακές επιβατικές γραμμές (στην οδική υπεραστική γραμμή Αθηνών , Θεσσαλονίκης και Λευκάδας).

Επίσης η διοίκηση του Κ.Τ.ΕΛ. Θεσπρωτίας έχει έρθει σε επαφή με τον Δήμο Ηγουμενίτσας για της ανάγκες εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Εκπόνηση σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Δήμου Ηγουμενίτσας» και ευελπιστεί στην σύμβαση παροχής υπηρεσιών συγκοινωνιακού έργου με τον Δήμο Ηγουμενίτσας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και επισκεπτών της πόλης μας».

Σ.Σ. Η Θεσπρωτική, σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος, δεν διατύπωσε διαφορετική άποψη απ’ αυτή που διατυπώνει το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας, το οποίο και σαφώς διαμορφώνει τις τιμές των εισιτηρίων βάσει των αποφάσεων της ελληνικής πολιτείας. Συνέκρινε όμως την τιμή του 1,80 με άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχει ΑΣΤΙΚΗ συγκοινωνία και τη βρήκε μεγαλύτερη.

Διατύπωσε επίσης τη θέση, ότι η υπάρχουσα «αστική» συγκοινωνία στην Ηγουμενίτσα, δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και επισκεπτών, καθώς «δεν υπάρχει συγκοινωνία που να εξυπηρετεί το λιμάνι είτε της Κέρκυρας, είτε του Εξωτερικού, ή συγκοινωνία από το ΙΚΑ, ή το Λιμάνι, ή ακόμα και από το Κέντρο της πόλης μέχρι το Κέντρο Υγείας…».

Μάλιστα, στο κείμενο είναι τονισμένο, ότι «δεν είναι φυσικά, ευθύνη του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, να σχεδιάσει και να ρυθμίσει τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης που εδρεύει» και επισημαίνεται ότι «Τώρα λοιπόν, που ο Δήμος Ηγουμενίτσας μελετά το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ίσως θα έπρεπε να κάνει και το πρώτο βήμα για την οργάνωση και λειτουργία αστικής συγκοινωνίας. Πραγματικής αστικής συγκοινωνίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης».